12 Şubat 2014 Çarşamba

300 BİN YILLIK KAMP ATEŞİ BULUNDU

    Arkeologlar, İsrail'deki bir mağarada 300 bin yıllık 'kamp ateşi' buldu. Keşif, Homo sapiens henüz Afrika'da ortaya çıkmadan önce ilk insanların yüz binlerce yıl önce ateş yakabildiğini ortaya koydu.



    İsrailli arkeologlar, başkent Tel-Aviv'in yaklaşık 11 km dışında bulunan Qesem mağarasında 300 bin yıl öncesine ait kamp ateşi buldu.
    Weizmann Bilim Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen çalışmada, kamp ateşinin yanında hayvanları kesmek ve parçalamak için kullanıldığı düşünülen taş aletlerin parçalarına rastlandı.
    Archaeological Science dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan  Ruth Shahack-Gross, 'ilk insanların bir araya gelmek ve aynı zamanda yemek pişirmek için yüzbinlerce yıl öncesinde ateş kullanıyor olmasının kültür gelişiminde bir dönüm noktasını temsil ettiğini' söyledi.
    Keşif, ilk insanların çok eski zamanlarda algı ve sosyal gelişimlerinde de sanıldığından çok daha ileri seviyede olduklarını ortaya koydu.
    Arkeologların kül izlerinden elde ettiği bulgular, genişliği 2 metreye kadar ulaşan kamp ateşinin defalarca kullanıldığını gösterdi.
    Birçok insanın kullandığı anlaşılan antik şömine, aynı zamanda ortak karar mekanizmasının da güçlenmesini sağladı. Çok sayıda mağara insanı, şöminenin nereye kurulması gerektiği konusunda karar vermek zorundaydı. Bu durum, eski insanların belli bir zeka seviyesine sahip olduklarını gösterdi.
'İLK ATEŞ' TARTIŞMALARI
    Yol çalışması esnasında 10 yıldan uzun bir süre önce keşfedilen Qesem mağarası, geçmişte de ateş izlerine ait bulgular sunmuş, hatta geyik gibi büyük hayvanların kemik parçaları bulunmuştu. Bu kalıntıların, 400 bin yıl öncesine kadar uzandığı düşünülüyor.
    Bilim dünyasında ilk ateşin ilk ne zaman yakıldığı halen tartışma konusuyken, 2011 yılında incelenen bir Homo eractus dişi, eski insanların 1.9 milyon yıl öncesinde eti pişirerek yediği ve ateşin sürekliliğini sağlamak için odun toplamak gibi görev dağılımı bile yaptığını öne sürmüştü.
    Güney Afrika'nın Wonderwerk mağarasında bulunan kemik ve kül kalıntıları da ateşim 1 milyon öncesinde kullanıldığını savundu.
    Qesem mağarasında bulunan dişler ise burayı kullanmış insanların 400-200 bin yıl önce yaşadığını göstermişti. Qesem ve İsrail'in kuzeyindeki bir diğer mağara olan Skhul'da bulunan diğer kalıntılarla yapılan karşılaştırma ise burada bulunmuş insanların 120-80 bin yıl öncesinde yaşadığına dair izler sunmuştu.
    Discovery News'in haberine göre, bu bulgular Afrika'da 200  bin yıl önce beliren Homo sapiens'in mağaralardaki ateşten sorumlu olamayacağını gösteriyor.

Kaynak | www.ntvmsnbc.com

0 yorum:

Yorum Gönder