7 Mart 2014 Cuma

TÜRK PROFESÖR OLTA İPİNDEN YAPAY KAS ÜRETTİ

    Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Özer Göktepe ve Bölüm Başkanı Fatma Göktepe, Amerika’da katıldıkları araştırmada ekipleriyle birlikte olta ipinden yapay kas üretti.

    Amerika’daki araştırmacılar ile birlikte olta ipinden yapay kas üreten bilim adamları, yapay kas ile sağlıktan tekstile kadar çok sayıda alanda önemli başarılar elde edilebileceğini ifade etti. Üretilen yapay kasın insansı robot üretiminde, giyilebilir dış iskelet yapımında, gelişmiş protezlerde, felçli hastalarda, kalp rahatsızlıklarında, akıllı motorsuz hareket sistemlerinde kullanılması amaçlanıyor.


İNSAN KASINDAN ÇOK DAHA GÜÇLÜ

    Amerika’nın Teksas eyaletinde yapılan araştırmalarda elde edilen buluş ile insan kasından 117 kat daha fazla yük kaldırabilme gücüne sahip kas elde edilebilecek. Özellikle felçli ve kaslarını kullanamayan hastalarda da uygulanabilecek yöntem ile hastalar eski sağlıklarına kavuşturulabilecek. Kalp hastalıklarının tedavisinde de kullanılabilecek yöntem ile kalbe küçük bir hareket verilerek hayat kurtarılabilecek.


YÜKSEK UZAMA VE KISALMA KAPASİTESİ

    Elde edilen yapay kas ipliklerinin en önemli özelliği karbonnanotüp ipliklerden de daha üstün bir şekilde yüksek uzama ve kısalma kabiliyetine sahip olması. Üretilen kas ile normal insandan 30 kat daha fazla uzayıp kısalma sağlanabilen, uzun ömürlü ve yorulmayan 1 kilogram yapay kasın ürettiği mekanik iş jet motorunun hızına eşit.


İNSANSI YÜZE SAHİP ROBOTLAR ÜRETİLEBİLECEK

    Herhangi bir kalıcı deformasyon sağlamayan kas ile insansı yüze sahip robotlar da elde etmek mümkün olacak. Kas, ısı, ısı üretebilecek ışık, elektrik ya da kimyasal uyarıcılar ve mikrodalga ile uyarılabilirken kullanım alanlarının yaygın olması da dikkat çekiyor.


5 SENE İÇİNDE İNSANLARDA KULLANILACAK

    Kas ile dış giyilebilir iskeletler de yapmak mümkün olurken, dış iskeletler sayesinde insanlar 500 kiloyu taşır hale gelebilecek. Patenti alınan kasın hayvan deneylerinin ardından 5 sene içinde insanlarda, 2-3 sene içerisinde de diğer alanlarda kullanılmaya başlanması hedefleniyor.


“YAPAY KAS İNSANLARIN RÜYALARINDAN BİRİ”

    Konu ile ilgili açıklama yapan NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özer Göktepe, yapay kasın insanların rüyalarından bir tanesi olduğunu ifade ederek “10 yıldan fazla bir süredir dünyada bir çok ekibinin çalıştığı bir konu. Biz de bu konuya ilgi duyduk. Bu ekip dünyada malzeme üzerine çalışan sayılı ekiplerden bir tanesi. Oraya gittiğimizde kendilerini karbonnanotüp dediğimiz çok gelişmiş bir malzemeyi kullanarak yapay kas üretmeye çalıştıklarını gördük. Biz de bu malzemeyi kullanarak yapay kas çalışmasında bulunduk. Fakat malzeme son derece pahalı bir malzeme. ”


DÜNYADA SADECE BİRKAÇ MERKEZDE VAR

    ”Aynı zamanda bu yöntemin kendi içinde sakıncaları vardı. Aynı özelliğe sahip tekrarlanabilir, sürdürülebilir bir ürün geliştirmek mümkün değil. Dünyada sadece birkaç merkezde üretilebilen bir malzeme. Bizim bu probleme daha basit daha kolay ve ucuz bir çözüm bulmamız gerektiğini düşündük. Araştırmalarımıza devam ederken bildiğimiz, günlük hayatta kullandığımız olta ipi tabir edilen, tekstilde çok yaygın kullandığımız malzemelerden bu yapay kas ipliklerini elde edebileceğimizi keşfettik. Çalışma esnasında bu malzemelerin de aynı insan kası gibi uzayıp kısalma hareketini yapabildiklerini fark ettik ve çalışmalarımızı bu yönde yoğunlaştırdık. Bu tüm ekipte ciddi bir heyecan uyandırdı. Bu buluştan sonra çalışma tamamen bu yönde yön değiştirdi. Bu tüm ekipte ciddi bir heyecan uyandırdı. Yapay kasın bu şekilde kolay ve ucuz bir şekilde üretilmesi ciddi anlamda insanlık için önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz” dedi.






Kaynak | Teknoloji-Haber.NetİHA

0 yorum:

Yorum Gönder