27 Nisan 2014 Pazar

PASKALYA KARGOSU UZAYA ULAŞTI

    ABD'li özel uzay-havacılık şirketi SpaceX, NASA ile yaptığı anlaşma kapsamında üçüncü kargo görevini de tamamladı.

    Dragon uzay aracı, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) tonlarca malzeme ve gıda ulaştırdı. Dragon'u tutmak için uzay istasyonundaki robotik kol kullanıldı.
Uzay istasyonunda yaşanan teknik arıza nedeniyle neredeyse bir ay geç ateşlenen Dragon uzay kapsülü, pazar günü hedefine ulaştı. UUİ'deki mürettebat, uzay istasyonunun robotik kolunu kullanarak Dragon'u yakaladı. Teslimat, yerden 418 km yükseklikte, uzay istasyonu Nil Nehri üzerindeyken gerçekleşti. Dragon'un tam olarak uzay istasyonuna kenetlenmesi, yaklaşık üç saat sürdü.

    Dragon, uzay istasyonuna 2268 kg gıda, çok sayıda donanım ve 150 farklı deneyde kullanılacak malzeme getirdi. Deney malzemeleri arasında minyatür bir lahana çiftliği, uzay robotu bacakları ve lazer iletişim sistemi yer alıyor. Kargo ayrıca Robonaut 2 robotunu da içeriyor.


NASA RESMEN AÇIKLAMADI AMA SÜRPRİZ ÇIKABİLİR

    NASA resmen açıklamamış olsa da, astronotlar için Paskalya'ya özel hediyelerin de gönderildiği sanılıyor. Astronotlar, Dragon'un taşıdığı kargoyu boşaltmaya devam ediyor. Dünya'ya gelecek ay dönecek olan Dragon, astronotların tamamladığı deneyleri de getirecek.

   Dragon, 18 Nisan'da Florida'daki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'ndan ateşlenmişti. Uzay kapsülünü kendi üretimi olan Falcon 9 roketiyle ateşleyen SpaceX, NASA ile yaptığı 1.2 milyar dolarlık anlaşma kapsamında uzay istasyonuna dokuz kargo daha gönderecek.

    NASA'nın kargo taşıması için anlaşma yaptığı bir diğer firma Orbital Sciences Corp. Cygnus adlı uzay ilk uzay kapsülünü ocak ayında gönderecek.

    UUİ'deki astronotlar, Paskalya teslimatının ardından 23 Nisan'da istasyonun dışındaki yedek bilgisayarı onarmak için uzay yürüyüşü yapmaya hazırlanıyor.


Kaynak | Space.com/ El-Cezire | Gerçek Gündem

0 yorum:

Yorum Gönder