27 Şubat 2014 Perşembe

ARAŞTIRMACILAR SPİN DALGALARINI OLUŞTURMAYI BAŞARDI

    New York Üniversitesi’nde araştırmacılar, iletişim ve veri işleme teknolojilerinde kullanılan bilgisayar çipleri ve benzer ürünlerin geliştirilmesinde önemli bir konu olan spin dalga yapısına sahip manyetik alanlar oluşturmayı başardılar. Fiziksel olarak okyanus üzerinde oluşan dalgaları andıran bu elektronik dalgalar enerjiyi ve bilgiyi etkin bir şekilde transfer etmekte kullanılırlar.

    NYU’deki araştırmacıların bulduğu metot Ocak 2014′de Nanoteknoloji derisinde yayınlandı. “Spin waves” adıyla anılan bu dalgalar, manyetik malzemelerin içerisinde hareket edebilmekte. Örneğin ışık ve radyo dalgaları gibi...

    Prof. Dr. Andrew Kent; Spin dalgaların teknolojik ürünlerde işlevselliğin arttırılmasında muazzam iyileştirmeler getirebileceğini ve bulunan metot ile daha verimli ve daha hızlı enerji iletimi yapılabileceğini ifade etti.

    Günümüzde elektromanyetik dalgalar antenler ile spin dalgalarına dönüştürülebilmekte. Ancak elde edilen bu dalgalar uzun bir dalga boyuna sahip olup, yavaş bir şekilde yayılmakta. Bunun tersine daha kısa dalga boyuna sahip spin dalgalar, uzun mesafeleri; daha hızlı ve daha az enerji ile aşabilmekte. Bu nedenle mevcut çalışma iletişim ve elektronik aygıtların gibi bir çok aygıtta gelişimin önünü açabileceği düşünülmekte.


    Halihazırda spin dalgaları oluşturmak epey zorlu olduğundan, NYU araştırmacıları bu zorluğu, nano ölçüde olan Torque Nano-Oscillators” (STNO) adlı cihaz ile düz bir akımı spin dalgasına çevirerek aşmayı başardılar.



Kaynak | Sciencedaily | Teknolojik Gelişmeler


0 yorum:

Yorum Gönder