21 Nisan 2014 Pazartesi

BÖCEKLERİN TUTUNAMAYACAĞI YAPAY YÜZEY GELİŞTİRİLDİ

    Freiburg Üniversitesi Bitki Biyomekanik Grubu,  Prof. Dr. Thomas Speck, Dr. Bettina Prüm, ve Dr. Holger Bohn‘nın geliştirdikleri anti yapışkan yüzeyler sayesinde gelecekte böcekler, hamam böcekleri ve karıncalar için bina veya klima yanlarına kadar tırmanmak kolay olmayacak.

    Yapılan çalışmada bitkilerin yüzey kimyası ve mikro yapısı incelenerek böceklerin yapışma davranışları hakkında detaylı bilgi edinilmiştir. Örnek olarak Colorada böceğinin farklı yapılardaki bitki yüzeylerinde yapışma seviyeleri deneylenmiştir. Bu deneylerde böceklerin tutunma/çekiş güçlerini ölçmek için son derece duyarlı sensörler kullanmıştır. Dalgalı veya güçlü kavisli hücrelerin böceklerinin yapışkan güçlerini artırdığı , balmumu kristallerinin ve kutikular kıvrımlardan oluşan mikro yapılarında bu gücü azalttığı, böceklerin 0,5 ile 1,5 mikrometre seviyeleri arasındaki kıvrımlarda zor tutunduğu tespit edilmiştir.

    Ekip ayrıca farklı yüzeylerin ıslanabilirliğini araştırmak için temas açısı ölçümleri yapmış, yüzey ıslanmasının böceklerin yürüme davranışı üzerindeki yüzey kimyasının etkisini incelemek amacıyla mikroyapılı bitki yüzeylerin hidrofobik ve hidrofilik yapay kalıplar kullanmışlardır. Örnek olarak balmumu kristalleri, kutikular kıvrımlar su iticiliği iyi olan yapılara örnek verilebilir. Islanabilirlik yüzeyin kimyası ve mikro yapılara bağlı iken,  böceklerin tutunma gücünün yüzey kimyasından etkilenmediği anlaşılmıştır.

    Yapılan prototip çalışmalarda böceklerin tutunma gücünü azaltacak mikro yapılı yüzeyler kullanılmıştır. Gelecekte dolapları, pencereleri, klimaları vb. alanları işgal eden böcekler için çözüm olabileceği belirtilmiştir.





0 yorum:

Yorum Gönder