15 Şubat 2014 Cumartesi

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLDE SON NOKTA: TESLA MODEL S

    Yaklaşık 8 liralık elektrikle bataryasını fulleyebilen tesla s, kilometrede 0.8 kuruş harcıyor.
Tesla Motors’un yeni elektrikli otomobili Model S, ilk müşterilere teslim edilmeye başlandı. Hem yüksek performanslı hem de aile otomobili olarak tasarlanan araç, elektrikli otomobillerin geldiği noktaya gösteriyor.

    Tesla, Roadster adını verdiği performanslı elektrikli otomobiliyle dünya çapında popüler marka haline geldi. Kaliforniya’da küçük bir fabrikada üretim yapan firma, zaman zaman ekonomik anlamda problemler yaşasa da artık bir sonraki adımı atmaya hazır. Tesla Model S, sunduğu özelliklerle elektrikli otomobilleri daha geniş bir kitleye sunmayı hedefliyor.

    Tesla Model S, Roadster modelinin aksine 4 kapısı ve 5 kişilik oturma kapasitesiyle daha büyük bir model. Roadster modeli 2 kişi ile maksimum performans için tasarlanırken Model S’te gündelik ihtiyaçlar da göz önünde bulundurulmuş. Aracın hem önünde hem de arkasında oldukça geniş iki bagajı mevcut. Motor ve bataryala ise arka koltuk arkası ve bagaj arasında yerleştirilmiş.


    Tesla, Model S’in birkaç farklı versiyonunu üretecek. En ucuz model 57,400 dolar fiyat etiketine sahip. En pahalı modelde ise fiyat 105,400 dolara kadar yükseliyor. En pahalı versiyonda hem motor daha güçlü hem de batarya kapasitesi daha yüksek. Ayrıca iç kısımda 17 inçlik bir ekran bulunuyor ve aracın özellikleri bu ekran üzerinden yönetiliyor. Konsolun ortasına dikine yerleştirilen ekranın arkasında Tegra 3 işlemcili bir donanım görev yapıyor.

    Tesla Model S için 3 farklı batarya seçeneği bulunuyor; 40, 60 ve 85 kWh. Bu bataryalar 250, 370 ve 514 kilometre menzil sağlıyor. Yüksek menzile rağmen arka tekerleklere bağlı olan 350 beygir gücündeki motor, aracı 0’dan 100’e 4.4 saniyede çıkarıyor ve saatte 209 kilometre son hız yapmasını sağlıyor.

    Tesla, ilk Model S’leri müşterilerine teslim etti. Verilen bilgilere göre 10,000 kişi daha Tesla Model S için depozito ödemiş durumda. Fakat Tesla’nın üretim kapasitesi yıl sonuna kadar 5300 adet Model S ile sınırlı. Bu sebeple müşterilerin bazıları uzunca bir süre beklemek zorunda kalacak. Üretim kapasitesini 2014 yılına kadar daha da artırmayı ve seriye Model X adlı SUV modelini de eklemeyi planlayan Tesla, 2014 yılında 35,000 adet elektrikli araç satmayı planlıyor.



Kaynak | www.scroll.com.tr | www.turkiyegazetesi.com.tr | tr.euronews.com

0 yorum:

Yorum Gönder