13 Şubat 2014 Perşembe

Nevada Solar One (64MW)

   

   Amerika Birleşik Devletleri'nde Mojave Çölü üzerine kurulu olan Novada Solar One güneş enerjisi santralı 100 hektarlık bir alana yayılmış durumda. Santralda 182 civarında ayna kullanılıyor. 



    Nevada Solar One santralında güneş pilleri kullanılmıyor. Güneşin fotovoltaik etkisi değil de ısıtma etkisi kullanılıyor. Daha açık yazmak gerekirse aynalar güneş ışığını içinde sıvı bulunan boru üzerinde topluyor. Boruda bulunan sıcak buharın basıncı türbin ve jeneratör sistemini harekete geçiriyor.





    Güneşli günlerde 370 santigrat derecelere çıkabilen buhar ısısı güneşin durumuna göre 400 santigrat dereceye varabiliyor. Yukarıda çalışma mekanzmasını gördüğümüz Newada Solar one enerjisini güneşten almasına karsın bir doğalgaz santralından pek de farklı çalışmıyor. Isı karnağı birinde güneşken diğerinde doğalgaz oluyor. Sıcak buhar ve türbin-jenratör ilişkisi neredeyse tüm santralların çalışma ilkesi. (PV Hariç)





    Düzenli olarak elektrik enerjisi üreten santralın aynaları güneş takipli olarak çalışıyor. Hava karardığında yere bakan aynalar günün ışımasıyla beraber sürekli güneşi takip ediyor. Kumanda odasında bulunan bir operatör sürekli aynaların konumlarını ve sıcaklık değerlerini kontrol ediyor.





    Yapımı 17 yılda tamamlanan Solar Santral14.000 evi besleyecek güçte. (64 MW)
Santral bir İspanyol şirketi olan Acciona'ya ait. Aynalar ise Almanyada üretilmiş.
Sürekli temizlenen bu aynalar sert darbelere dayanacak sağlamlıkta bulunuyor. Merkezde bulunan sıvı borusu daha iyi ısınmak için koyu renkte yapılmış. ısı yalıtımı amacıyla boru bölmelerinin havası vakumlanmış.





    Güneş aynaları yaklaşık yarım saatte bir güneşe yönelmek için hareket ediyor ve bu esnada kulağa hafif bir vızıltı geliyor. Saat 8:00 a gelindiğinde boru içindekı sıvı elektrik üretebilecek kıvama geliyor. Yüksek verimde çalıştığında bu parabolik aynalar güneş enerjisinin %21'ini elektriğe dönüştürebiliyor.



Kaynak | www.alternaturk.org

0 yorum:

Yorum Gönder